Consiliul Director al AIP la FNI Braila, intrunindu-se in sedinta din data de 15.06.2012 a constatat ca dupa publicarea tabelului centralizator cu plata obligatiilor banesti ale asociatilor :

https://pagubitifni.files.wordpress.com/2009/06/tabelul-final-trimis-la-cedo-pt-site.pdf

mai multi asociati care s-au vazut toaletati cu albastru (neplata onorariului avocatului), desi stiau ca au platit taxa de inscriere (la inceput 5 lei apoi 10 lei RON) si onorariul avocatului de 1% din valoarea pagubei la 20.05.2000, au luat legatura cu noi telefonic, prin mail sau chiar aici pe site-ul asociatiei pentru informatii.

Explicatia este simpla si am dat-o inca din vara trecuta la adunarile saptaminale, telefonic si pe mail-urile celor care celor care ne-au solicitat pina acum. Nu am facut-o pe acest site. Este o lipsa de comunicare pe care conducerea asociatiei si-o recunoaste, o regreta si a hotarit s-o rezolve prin prezentul comunicat. Problema am mai prezentat-o succint personal si in raspunsul dat domnului Marinache Marius-Vasile din Brasov :

https://pagubitifni.wordpress.com/2012/05/21/nou-clarificari-asupra-actiunii-noastre-la-cedo/#comment-2592

Asa, cum spuneam si in acel raspuns, din totalul asociatilor, o parte constituiti in Asociatia de baza – AIP la FNI Braila, au mers compact in proces pina la obtinerea deciziei  2098 / 4.06.2009 a ICCJ. Pentru acestia conducerea asociatiei a intocmit toate actele necesare constituirii ca parte civila in procesul penal al FNI si nu am avut nimic de cautat si adaugat la solicitarile CEDO.

Calculul initial facut de noi pentru cheltuielile de judecata – deplasari, telefoane si cheltuieli materiale (birotica si minimul de mobilier de lucru afara – o masa si doua scaune pliante), fara inchirieri de camere, fara salarii si recompense banesti, aratau ca totul este posibil, in cea mai deplina strictete si economie, cu o taxa de inscriere de 5 lei (majorata apoi la 10 lei) si un onorariu pentru avocat, negociat ,,la singe” de numai 1% cash. Calculul s-a dovedit valabil pentru asociatii din AIP carora nu le putem imputa cheltuieli suplimentare.

Ca peste tot in lume, chiar si planurile de lansare a satelitiulor NASA, treburile nu merg cum au fost planificate initial si se corecteaza pe parcurs.

La noi s-a ivit o problema neprevazuta cind CEDO prin adresa camerei a-III-a din 13.01.2011 ne-a solicitat sa trimitem documentele dosarului si in format electronic cu unele date suplimentare. Documentele cele mai greu de obtinut (copiile de pe ,,plingerea penala depuse individual la politie in vara anului 2000” si ,,declaratia de constituire ca parte civila in procesul penal depusa de intervenientul respectiv la TMB in procesul penal FNI, inainte de 15.02.2005, data inceperii procesului de fond”), au fost pentru cei care ni s-au alaturat dupa terminarea procesului in tara la 4.06.2009 – acestia fiind: Asociatia din procesul initial civil, numita AGP:

https://pagubitifni.files.wordpress.com/2009/06/agp-reactualizare-site-31-01-2012.pdf

si cei numiti ,,intervenienti in dosarul 63221/09 la CEDO”.

Surpriza a fost ca peste 99% asocaitii AGP si dintre intervenienti nu au avut aceste copii.

Adresindu-ne prin mai multe deplasari la arhivele Politiilor locale, la arhivele instantelor de judecata TMB, CAB si ICCJ, am reusit sa obtinem numai o parte din documente de la politie, dar nimic de la instantele de judecata, categoric ostile. Am complectat golul de informatii cu copii de pe citatiile intervenientilor si unde acestia nu le mai aveau cu copia paginii din citativul TMB obtinut foarte greu si nu pe cale directa de la emitent. Situatia am prezentat-o printr-o adresa la CEDO, bine  documentat pentru toate aceste obstructii.

Asa se face ca am depasit cheltuielile initiale prevazute si am intrat in fondul onorariului avocatului si fondul de rezerva pentru deplasarea acestuia si a presedintelui AIP la o eventuala chemare la audieri la CEDO – Strasbourg, Franta.

Toate aceste cheltuieli au fost centralizate si prezentate cu copiile documentelor (facturi, chitante, documente de transport, etc.) in cererea catre CEDO privind solicitarea cheltuielilor de judecata, care ni se cuvin de drept.

Pentru intregirea fondurilor de care am vorbit mai sus, inca din vara anului trecut s-a instituit o cotizatie si pentru ,,intervenientii in dosarul AIP la CEDO” pe termen de 18 luni (a cite 2 lei lunar, de persoana, indiferent de numarul unitatilor de fond sau de numarul carnetelor de investitor) – din iulie 2010 inclusiv pina la 31.12.2011. Cei din AGP vor plati in continuare cotizatia asa cum a stabilit Adunarea lor Generala din octombrie 2008 si se pot edifica studiind tabelul:

https://pagubitifni.files.wordpress.com/2009/06/agp-reactualizare-site-31-01-2012.pdf

Nu va prezint ca o scuza a intirzierii acestui comunicat (categoric solutie unica) dar va marturisesc ca am sperat sa gasim o solutie impreuna cu avocatul. Acesta ne-a prezentat situatia sa ca imposibila de a reprezenta in proces un client care nu-l plateste la suma fixata in contract pentruca din aceasta suma el trebuie sa plateasca o parte Baroului de avocati Bucuresti, TVA-ul si taxa pe profit, altfel face evaziune fiscala.

Plata o puteti face in conturile de la BRD sau BCR in care ati platit pina acum sumele anterioare, sau direct la noi la adunarile saptaminale de la Sala Polivalenta Braila unde vi se vor taia chitante. Cei care platesc cotizatia la banci vor trebui sa trimita si copia chitantei atashata la un mail sau prin posta pentru a putea fi luat in evidenta contabila. Tabelul:

https://pagubitifni.files.wordpress.com/2009/06/tabelul-final-trimis-la-cedo-pt-site.pdf

va fi actualizat saptaminal, in fiecare luni.

Nu-mi ramine decit sa urez celor vizati sa inteleaga bine situatia actuala, sa plateasca cotizatia imediat si sa anunte, daca e posibil si pe cunoscutii sai.

PENTRU CONFORMITATE

Vicepresedintele AIP si AGP la FNI Braila,

Ing. T-J Fotache