(rezumat)

Adunarea Generală a Asociaţiei Investitorilor păgubiţi la FNI Brăila (în proces penal) convocată pentru data de 06.06.2009 şi reconvocată la data de 13.06.2009 pentru a hotărî cu privire la modul de continuare a acţiunii de recuperare a pagubei după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv a hotărât:

– a aprobat, unanim, să însărcineze Consiliul Director cu deschiderea acţiunii împotriva Statului Român, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO);

– a hotărât contribuţia fiecăruia dintre membrii săi cu 1% din totalul sumei înscrise în carnetul de investitor (calculată pentru o valoare a unităţii de fond de 10,372 lei, adică valoarea la data căderii fondului FNI);

– a hotărât ca această sumă să fie plătită până cel mai târziu la data de 29.08.2009, orice intârziere după această dată scoţându-l pe investitor din dreptul de a mai continua acţiunea;

– a stabilit un program de lucru astfel:

– miercurea, între orele 17.00 şi 19.00

– sâmbăta, între orele 10.00 şi 12.00

Persoanele care vin să-şi achite contribuţia vor avea asupra lor copia carnetului de investitor şi copia cărţii (buletinului) de identitate.

CU PRIVIRE LA HOTĂRÂREA INSTANŢEI

Completul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia Penală, care a judecat recursul în procesul F.N.I., a dat o hotărâre prin care îşi bate joc de ideea de dreptate, îşi bate joc de instituţia justiţiei şi de magistraţii corecţi, îşi bate joc de oamenii care mai cred în dreptate şi face de râs România (stat „de drept“, nu-i aşa?)în faţa altor state ale lumii.

Împotriva tuturor dovezilor clare pe care le-am adus, împotriva unei legi (Legea nr. 333/2001 care stabileşte că AVAS preia obligaţiile CEC faţă de investitorii păgubiţi la FNI), împotriva unei hotărâri a secţiei civile a aceleiaşi Înalte Curţi, rămasă definitivă şi irevocabilă (prin care o parte dintre păgubiţi au şi primit despăgubirea), împotriva logicii şi bunului-simţ elementar, completul de judecată a hotărât că:

A.V.A.S. nu mai este obligată să despăgubească pe investitorii la FNI, aceştia urmând a fi despăgubiţi din bunurile (foarte puţine faţă de suma ce revine ca despăgubire investitorilor) pe care s-a instituit sechestru, ale câtorva inculpaţi. Mai mult, avocaţii A.V.A.S. au declarat că aceasta va cere înapoi şi sumele pe care le-a dat până acum celor ce au câştigat procesul civil şi au primit banii (fiindcă nu e declarată vinovată, deci nu trebuia să plătescă nici până acum);

nici unui investitor nu i s-a aprobat să fie despăgubit cu valoarea unităţii de fond anunţată la prăbuşirea fondului ci (numai unora dintre ei) doar cu aceea la care au cumpărat unităţile de fond;

– investitorii cărora li s-a admis recursul (adică să-şi ia banii de la inculpaţi la valoarea de cumpărare) nu vor recupera mai nimic, fiindcă sunt destul de mulţi iar suma sechestrată este prea mică, din ea urmând să fie plătite, înainte de orice, cheltuielile judiciare ale inculpaţilor (câte 750.000.000 lei vechi de fiecare). Prin urmare, li s-a dat dreptate în batjocură, doar pe hârtie;

– asociaţiilor de investitori (cum este şi a noastră) li s-a respins recursul, aşadar nu li s-a dat dreptate (nici măcar în batjocură!).

La prima vedere Decizia instanţei pare complet nefavorabilă, dar având în vedere că nici nu am fi avut de la cine lua banii (după scoaterea A.V.A.S. din joc) noi considerăm că, prin hotărârea sa, Justiţia ne-a dat (evident, fără să vrea) o mână de ajutor să ne putem adresa, cu şanse de succes care tind către 100%, Curţii Europene a Drepturilor Omului (C.E.D.O.), lucru pe care, aşa cum a hotărât adunarea generală, îl vom şi aplica în practică.

Ar fi fost cu mult mai rău dacă Î.C.C.J. ar fi casat sentinţa Curţii de Apel şi ar fi trimis dosarul spre rejudecare la Apel sau, aşa cum s-a şi întâmplat cu unii păgubiţi înscrişi la ANPI (Nicolaevici), la prima instanţă, adică la tribunal!

Aceştia vor lua procesul de la zero, vor mai pierde câţiva ani dar nu le va folosi la nimic atâta vreme cât nu vor avea de la cine să recupereze banii.

Tot la fel de rău ar fi fost şi pentru noi să ne dea dreptate (pe hârtie), să nu avem de la cine recupera banii şi să nici nu ne mai putem adresa C.E.D.O. (sau să ne adresăm, dar aproape fără nici o şansă).

Ţinând seama de toate cele arătate (pe scurt) mai sus, de faptul că noi ne aşteptam mai demult ca Justiţia să facă orice, numai dreptate nu, am hotărât că avem doar o singură soluţie: să ne adresăm C.E.D.O.!

Acelaşi lucru îl vor face, împreună cu noi, şi alte asociaţii din ţară.

Păgubiţii care s-au înscris individual în proces, care au primit aceeaşi soluţie ca şi noi (numai dacă figurează în Decizia dată de către Î.C.C.J.), se pot alătura asociaţiei dacă vor să meargă la C.E.D.O.

Deoarece justiţia României nu este capabilă să facă dreptate cetăţenilor săi ci doar să se dea „în stambă” făcând arestări televizate, să facă dosare de corupţie dar corupţii să ne râdă în nas de prin staţiuni turistice exotice şi să vâneze în Deltă în timp ce procurorii îi declară bolnavi netransportabili şi să-şi facă, cu banii furaţi de la noi, posturi de televiziune sau să cumpere minele de uraniu şi alte bogăţii (cum face Vântu, care i-a cumpărat, în viu, şi pe mulţi dintre aceia care se fac că ne conduc sau că ne judecă), să-i aresteze pe cei cărora li s-au furat bunurile dar să-i lase în libertate pe hoţi, să se lase ridiculizată de Vântu, de Mircea Băsescu (şi de alţii din familie) sau de Puiu Popoviciu, să ţină ascunse sau nejudecate dosare de mare corupţie, să-i apere pe îmbogăţitii din furat şi să condamne pe bătrânii de 70-80 de ani fiindcă nu i-au lăsat pe hoţi să le ia, cu japca, curtea şi casa în care trăiseră o viaţă, aşadar, fiindcă justiţia română este incapabilă să apere dreptatea, ne vedem obligaţi să ne ducem la alţii să ne facă dreptate!

Ne vom întâlni, în continuare, aici, ca de obicei, vom hotărî ce avem de făcut până ne vom câştiga drepturile şi vă vom ţine la curent cu ceea ce se întâmplă.

Numerele de telefon rămân cele cunoscute şi afişate.(vezi aici! )

Cine nu se ţine acum de grup pierde orice şansă de a reveni ( şi de a-şi recupera banii) iar noi nu putem sta în loc pentru aceia care nu-şi urmăresc interesul până la capăt!

Presedinte

Dumitru Grosu

Reclame