Paun a inchis ochii la ilegalitatile lui SOV

In rechizitoriu intocmit, Irinel Paun recunoaste ca nelegiuirile in functionarea si administrarea fondului s-au facut inclusiv in perioada in care SOV era tatal FNI-ului. Astfel, anchetatorul precizeza ca una dintre cauzele care au generat pagube in activitatea FNI a fost diminuarea numarului unitatilor de fond aflate in circulatie, fapt ce a avut ca efect direct cresterea nereala a valorii unitatilor de fond in raport de care s-au efectuat rascumpararile si care a generat plata unor sume de bani in plus, necuvenite, din fondurile investitorilor FNI. Acelasi rechizitoriu precizeaza ca o alta cauza importanta care a determinat intrarea FNI in incapacitate de plata a constituit-o reevaluarea nejustificata a actiunilor aflate in portofoliul FNI.

Disjungerea lui SOV sau scutirea medicala

Modul in care Parchetul explica la acea data disjungerea dosarului este de-a dreptul hilar. Procurorii au apreciat ca „inculpatul Sorin Ovidiu Vintu a suferit o interventie chirurgicala ca urmare a unui accident casnic, fiind in imposibilitatea de a participa la efectuarea unor acte de urmarire penala”. De asemenea, tot in „scutire” se precizeaza ca inculpatul nu a semnat niciun act decizional cu privire la administrarea FNI si ca au existat opinii separate ale unor experti care pun sub semnul intrebarii vinovatia inculpatului.

Si totusi… dovezi erau

Conform extrasului din finalul expertizei judiciare din dosarul FNI, Vintu, desi dupa caderea fondului nu figura nici ca inculpat, nici ca… nimic, totusi a efectuat doua operatiuni de subscriere si alte doua de rascumparare de unitati de fond. Astfel, prima subscriere a fost facuta in data de 05.03.1996 (prin virament din contul personal deschis la BCR) – o subscriere de 999.990.000 ROL, pentru 74.074 unitati de fond la pretul de 13.500 lei/u.f. Aceasta subscriere figureaza inregistrata in carnetul de investitor emis pe numele inculpatului Popa Nicolae. Cealalta subscriere este din data de 10.12.1999 – (prin depunerea in numerar la Agentia CEC) in valoare de 5.000.032.154 ROL, pentru 74.963 u.f. la pretul de 66.700 lei/u.f., subscriere care figureaza in acelasi carnet de investitor. Vintu a si rascumparat, prin cereri semnate de el, unitatii de fond in doua randuri. Astfel, prin cele doua operatiuni ambele facute pe carnetul aceluiasi Popa s-au virat in contul lui Vintu sumele de 40.000.000.000 ROL si 80.250.000.000 ROL. Din nefericire, aceste probe au ramas in bataia vantului, verdictul in FNI a ajuns deja la a doua amanare, insa pe rolul Tribunalului Bucuresti a reinceput judecarea dosarului FNA, in care SOV apare ca inculpat.

Ministrul Blaga, sub bocancul generalilor ?!

Anuntul privind nominalizarea procurorului sef Irinel Paun la conducerea DGA, a fost facut de ministrul de interne Vasile Blaga. E greu de crezut ca Blaga nu cunoaste trecutul procurorului Paun si activitatea acestuia in slujba afaceristilor controversati de teapa lui SOV.

Acceptul dat de ministrul de interne pentru aceasta numire controversata dovedeste ca democratul Blaga nu face exceptie de la regula, fiind incalcat in cele din urma de generalii din minister. Acesta este de altfel si motivul neoficial al demisiei lui Marian Santion din fruntea DGA. Potrivit informatiilor noastre, Santion luase la puricat mai multi ofiteri din cadrul ministerului, iar acest lucru i-a fost fatal, in conditiile in care Blaga a intrat deja in sfera de influenta a generalilor.

09.03.2007 – Politic & Social – Curentul
de Ana Maria Bujor

http://arhiva.curentul.ro:81/2007old/curentul.php?numar=20070309

Reclame